“Fransa, birkaç yüz bin Ermeni diaspora mensubunu tatmin etmek için 73 milyon Türk’ün dostluğunu feda etmeyi göze aldı.”

21 04 2006

TBMM Basın Toplantısı – 21 Nisan 2006

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ”Ermeni soykırımının gerçekleşmediğini söyleyenlere ceza” öngören yasa teklifini gündeme getiren Fransa’nın, birkaç yüz bin Ermeni diaspora mensubunu tatmin içmek için 73 milyon Türk’ün dostluğunu feda etmeyi göze aldığını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ile Parlamento’da düzenlediği basın toplantısında, Fransız Parlamentosu’nun 16-18 Mayıs’ta yapacağı toplantılarda görüşülmesi beklenen bu yasa teklifinin, Ermeni soykırımı olmadığını söyleyenlere, 5 yıl hapis ve para cezası öngördüğünü söyledi.

Onur Öymen, böyle bir yasayı çıkartma girişiminin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ifade özgürlüğünün açık bir ihlali olduğunu kaydetti.

Fransa’nın, sözde Ermeni soykırım yasasını dünyada ilk kabul eden ülke olduğunu, yasanın kabulünün, iki ülke arasında büyük bir krizin yaşanmasına yol açtığını anımsatan Öymen, Türkiye’yi sürekli suçlayan, hep sanık sandalyesine oturtmak isteyenlerin, Türkiye’nin dostu olamayacağını belirtti.

Fransa’nın Türkiye’yi suçlayacak durumda olmadığını kaydeden Öymen, bu ülkenin 20. yüzyıldaki tarihinin, 1 milyon Cezayirlinin, Çin Hindinde yaşayan 500 bin kişinin ve 90 bin Madagaskarlının hayatına mal olan acı olaylarla dolu olduğunu hatırlattı.

Öymen, Fransız Parlamentosu’nda küçük oy ve iç politika hesaplarıyla gerçekleştirildiği anlaşılan ve Türk-Fransız dostluğuna büyük zarar veren bu gibi girişimleri şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

TÜRKİYE AHİM’E GİTMELİ

Fransa’nın birkaç yüz bin Ermeni diaspora mensubunu tatmin etmek için 73 milyon Türk’ün dostluğunu feda etmeyi göze aldığını ifade eden Öymen, hiçbir iç politika düşüncesinin, bu yanlış politikayı mazur gösteremeyeceğini, iki ülke dostluğunu tahrip etmeye Fransız politikacılarının hakkı olmadığını söyledi.

Öymen, ”Eğer Fransız Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddesini açıkça ihlal eden bu yasa teklifini kabul ederse, Hükümet, bu yasanın iptali için derhal Fransız devletini AİHM’e dava etmelidir” diye konuştu.

Şükrü Elekdağ da düzenlemeyi, ”abes, sakat, yakışıksız ve kapanmaya yüz tutan yaraları deşme” olarak nitelendirdi. Elekdağ, bu düzenlemenin yasalaşması halinde Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilere onarılmaz zararlar vereceğini vurguladı.


İşlemler

Information